04 listopada 2021, 14:27
Składniki:
– 1 główka średniej białej kapusty
– 500g mielonego mięsa wieprzowego lub mieszanego
– 1 woreczek ryżu (100g)
– 1 cebula
– 1 jajko
– 2 ząbki czosnku
– 1 łyżeczka majeranku
– ¾ łyżeczki mielonej słodkiej papryki
– ½ łyżeczki suszonego tymianku
– 1 łyżeczka oregano
– szczypta mielonej ostrej papryki
– 1 liść laurowy
– 2 ziarenka ziela angielskiego
– 4 ziarenka pieprzu
– kostka rosołowa (opcjonalnie), można użyć też domowego bulionu
– sól, pieprz
– maggi (opcjonalnie)
Sos pomidorowy:
– wywar z gołąbków
– kartonik przecieru pomidorowego (400 ml) lub słoiczek koncentratu pomidorowego
– 2 łyżki mąki
– 2 łyżki gęstej śmietany
– cukier do smaku
– szczypta bazylii i oregano
– sól, pieprz
– świeży koper do posypania
Ryż ugotować na półtwardo (10 min.) w osolonej wodzie. Z kapusty wyciąć głąb. Kapustę włożyć do garnka z wrzątkiem wyciętą stroną do dołu i gotować przez około 10-15 minut. Następnie ostrożnie wyjąć, ostudzić i delikatnie odwijać liście. Z każdego liścia usunąć nożem zgrubiałą część.
Do miski włożyć mięso, dodać cebulę obraną i startą na tarce o drobnych oczkach cebulę oraz czosnek i ugotowany ryż. Wbić jajko i wymieszać na jednolitą masę. Doprawić do smaku solą, pieprzem i ziołami. Na każdy liść kapusty nakładać porcję farszu i zwijać ciasno w „pakunki”, jak krokiety.
Dno większego garnka wyłożyć pozostałymi liśćmi kapusty, a na nich układać gołąbki dość ciasno, jeden przy drugim. Następnie zalać wodą z gotowania kapusty, dodać 1 łyżeczkę soli, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz i ewentualnie kostkę rosołową. Potrawę dusić na wolnym ogniu około 60 minut, aż kapusta będzie miękka.
Sos pomidorowy do gołąbków: Po ugotowaniu wyciągnąć gołąbki na półmisek, a z pozostałego po ich gotowaniu wywaru przyrządzić sos. Wlać do niego przecier pomidorowy albo koncentrat. Mąkę rozrobić w niewielkiej ilości zimnej wody, dodać śmietanę i nieco gorącego wywaru, dla zahartowania. Dodać do sosu, zamieszać i zagotować. Sos pomidorowy doprawić do smaku cukrem, solą, pieprzem oraz bazylią i oregano.
Gołąbki podawać z ziemniakami, polane sosem lub z pieczywem. Całość posypać posiekanym koperkiem. Można też odsmażyć gołąbki na patelni na maśle klarowanym lub smalcu i jeść solo.
Smacznego!