Archiwum 04 listopada 2021


przepis na gołąbki
04 listopada 2021, 14:27

Składniki:

– 1 główka średniej białej kapusty

– 500g mielonego mięsa wieprzowego lub mieszanego

– 1 woreczek ryżu (100g)

– 1 cebula

– 1 jajko

– 2 ząbki czosnku

– 1 łyżeczka majeranku

– ¾ łyżeczki mielonej słodkiej papryki

– ½ łyżeczki suszonego tymianku

– 1 łyżeczka oregano

– szczypta mielonej ostrej papryki

– 1 liść laurowy

– 2 ziarenka ziela angielskiego

– 4 ziarenka pieprzu

– kostka rosołowa (opcjonalnie), można użyć też domowego bulionu

– sól, pieprz

– maggi (opcjonalnie)

Sos pomidorowy:

– wywar z gołąbków

– kartonik przecieru pomidorowego (400 ml) lub słoiczek koncentratu pomidorowego

– 2 łyżki mąki

– 2 łyżki gęstej śmietany

– cukier do smaku

– szczypta bazylii i oregano

– sól, pieprz

– świeży koper do posypania

Ryż ugotować na półtwardo (10 min.) w osolonej wodzie. Z kapusty wyciąć głąb. Kapustę włożyć do garnka z wrzątkiem wyciętą stroną do dołu i gotować przez około 10-15 minut. Następnie ostrożnie wyjąć, ostudzić i delikatnie odwijać liście. Z każdego liścia usunąć nożem zgrubiałą część.

Do miski włożyć mięso, dodać cebulę obraną i startą na tarce o drobnych oczkach cebulę oraz czosnek i ugotowany ryż. Wbić jajko i wymieszać na jednolitą masę. Doprawić do smaku solą, pieprzem i ziołami. Na każdy liść kapusty nakładać porcję farszu i zwijać ciasno w „pakunki”, jak krokiety.

Dno większego garnka wyłożyć pozostałymi liśćmi kapusty, a na nich układać gołąbki dość ciasno, jeden przy drugim. Następnie zalać wodą z gotowania kapusty, dodać 1 łyżeczkę soli, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz i ewentualnie kostkę rosołową. Potrawę dusić na wolnym ogniu około 60 minut, aż kapusta będzie miękka.

Sos pomidorowy do gołąbków: Po ugotowaniu wyciągnąć gołąbki na półmisek, a z pozostałego po ich gotowaniu wywaru przyrządzić sos. Wlać do niego przecier pomidorowy albo koncentrat. Mąkę rozrobić w niewielkiej ilości zimnej wody, dodać śmietanę i nieco gorącego wywaru, dla zahartowania. Dodać do sosu, zamieszać i zagotować. Sos pomidorowy doprawić do smaku cukrem, solą, pieprzem oraz bazylią i oregano.

Gołąbki podawać z ziemniakami, polane sosem lub z pieczywem. Całość posypać posiekanym koperkiem. Można też odsmażyć gołąbki na patelni na maśle klarowanym lub smalcu i jeść solo.

Smacznego!

Pierogi
04 listopada 2021, 14:22

Kuchnia polska – na kształtowanie się swoistych cech kuchni polskiej miały wpływ przemiany historyczne. Na przestrzeni dziejów kuchnia polska ulegała wpływom i zmianom regionalnym, zwłaszcza że tereny Rzeczypospolitej Polskiej historycznie zamieszkiwała zmieniająca się mozaika narodów. W efekcie silne są kulinarne wpływy wschodnie (tatarsko-tureckie, wcześniej mongolskie), rusińskieniemieckiefrancuskiewłoskie i żydowskie.

Najpopularniejsze polskie potrawy to m.in.: pierogikaszakluskigołąbkikotlet schabowykotlet mielonybigosgalareta mięsnagolonka, zupy (żurekkapuśniakkrupnikbarszcz czerwonyrosółzupa pomidorowazupa ogórkowazupa grzybowazupa grochowachłodnik), potrawy z kapusty i ziemniaków, pieczywo (chleb żytnipszenny), ciastaser biały, jak i wszelkiego rodzaju mięsa (głównie wieprzowinadrób i wołowina) rozmaicie przygotowane, oraz w mniejszym stopniu ryby morskie i słodkowodne. Specyficznym polskim deserem są faworki, popularne są też inne wypieki, w tym babkamakowiecsernikpierniki czy pączki.

Do bardzo specyficznych potraw i napojów należą flakiogórki kiszonekapusta kiszonazsiadłe mlekomaślankakefir.

Wśród napojów alkoholowych wódka pędzona ze zbóż i ziemniaków wyparła rozpowszechniony niegdyś miód pitnyPiwo – w Polsce chmielowe, jest napojem tradycyjnym i pospolitym, wino natomiast pija się rzadziej.

Popularnym napojem jest herbata pita często z dodatkiem plasterka cytryny i słodzona cukrem. Herbata przybyła do Polski z Anglii wkrótce po jej pojawieniu się w Europie Zachodniej (dzięki kupcom holenderskich). Rozpowszechnienie jej przypisywane jest jednak zaborcom rosyjskim w XIX wieku: do polskich domów w tzw. Kongresówce trafiły wówczas samowary z Rosji, gdzie herbata niezależnie pojawiła się w postaci daru z Chin na dworze carskim, na ok. 50 lat przed jej rozpowszechnieniem w Holandii. Popularna jest także kawa, powszechnie pita w Polsce od XVIII wieku, także przez niższe warstwy społeczne, jak rzemieślnicy czy zamożne chłopstwo.